Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Wanneer werkomstandigheden zoals omgang met anderen of psychische druk niet in balans zijn, kan er werkstress ontstaan. Dit wordt ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd.
Onder ongewenste omgangsvormen wordt verstaan:

  • Agressie en/of geweld
  • Discriminatie
  • Pesten
  • (Seksuele) intimidatie
  • Werkdruk

PSA moet niet worden onderschat; het kan leiden tot gezondheidsproblemen, ziekteverzuim en in het ergste geval zelfs arbeidsongeschiktheid. Voor de werknemer uiteraard ontzettend vervelend en het kost u als werkgever veel geld.

Als werkgever bent u volgens de Arbowet verplicht om beleid vast te stellen om PSA tegen te gaan.
Doet u dit niet, dan mag de Arbeidsinspectie maatregelen treffen zoals het uitschrijven van hoge boetes. Dit beleid maakt u op basis van de RI&E (Risico-inventarisatie en evaluatie) waarbij u middels een plan van aanpak maatregelen treft om PSA tegen te gaan. Een maatregel tegen PSA kan bijvoorbeeld zijn om een extern vertrouwenspersoon te benoemen.

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) constateerde onlangs dat er steeds meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag vanwege de vele publieke schandalen zoals de misstanden bij The Voice en DWDD. Vertrouwenspersonen ontvangen meer meldingen en medewerkers praten onderling vaker over ongewenste omgangsvormen.
Binnenkort wordt in de Tweede Kamer gesproken over een initiatiefvoorstel van kamerlid Maatoug om organisaties te verplichten een vertrouwenspersoon in te stellen.