Ongewenste omgangsvormen

Wanneer werkomstandigheden zoals omgang met anderen of psychische druk niet in balans zijn, kan er werkstress ontstaan. Dit wordt ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd.
Onder ongewenste omgangsvormen wordt verstaan:

  • Agressie en/of geweld
  • Discriminatie
  • Pesten
  • (Seksuele) intimidatie
  • Werkdruk

PSA moet niet worden onderschat; het kan leiden tot gezondheidsproblemen, ziekteverzuim en in het ergste geval zelfs arbeidsongeschiktheid. Voor de werknemer uiteraard ontzettend vervelend en het kost u als werkgever veel geld.

Als werkgever bent u volgens de Arbowet verplicht om beleid vast te stellen om PSA tegen te gaan.
Doet u dit niet, dan mag de Arbeidsinspectie maatregelen treffen zoals het uitschrijven van hoge boetes. Dit beleid maakt u op basis van de RI&E (Risico-inventarisatie en evaluatie) waarbij u middels een plan van aanpak maatregelen treft om PSA tegen te gaan. Een maatregel tegen PSA kan bijvoorbeeld zijn om een extern vertrouwenspersoon te benoemen.

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) constateerde onlangs dat er steeds meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag vanwege de vele publieke schandalen zoals de misstanden bij The Voice en DWDD. Vertrouwenspersonen ontvangen meer meldingen en medewerkers praten onderling vaker over ongewenste omgangsvormen.
Binnenkort wordt in de Tweede Kamer gesproken over een initiatiefvoorstel van kamerlid Maatoug om organisaties te verplichten een vertrouwenspersoon in te stellen.

Een extern vertrouwenspersoon is iemand buiten de organisatie die beschikbaar is voor medewerkers om mee te praten over problemen die zij ervaren op het werk. Het kan gaan om allerlei zaken, zoals pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, burn-out, conflicten met collega's of leidinggevenden, of persoonlijke problemen die van invloed zijn op het werk. Het doel van een extern vertrouwenspersoon is om medewerkers een veilige plek te bieden waar zij hun verhaal kunnen doen, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de gevolgen voor hun carrière of werkrelaties.

Voor werkgevers

Voor werkgevers zijn er verschillende voordelen aan het hebben van een extern vertrouwenspersoon. Ten eerste kan het bijdragen aan een gezonde en veilige werkcultuur. Door medewerkers een veilige plek te bieden waar zij terecht kunnen met problemen, kunnen deze problemen in een vroeg stadium worden aangepakt voordat zij escaleren en tot langdurige conflicten leiden. Hierdoor kan de werksfeer verbeteren en kunnen medewerkers zich beter concentreren op hun werk.

Een ander voordeel voor werkgevers is dat het hebben van een extern vertrouwenspersoon kan bijdragen aan de preventie van verzuim en burn-out. Medewerkers die hun problemen bespreken met een vertrouwenspersoon, kunnen eerder hulp krijgen en daardoor sneller herstellen van stress of psychische klachten. Hierdoor kan langdurig verzuim worden voorkomen en kunnen medewerkers zich beter ondersteund voelen.

Voor werknemers

Voor werknemers kan het hebben van een extern vertrouwenspersoon ook verschillende voordelen hebben. Ten eerste kan het helpen om gevoelens van stress, angst en onzekerheid te verminderen. Wanneer medewerkers weten dat zij met hun problemen terecht kunnen bij een externe vertrouwenspersoon, kunnen zij zich gesteund voelen en zich beter richten op hun werk.

Een ander voordeel voor medewerkers is dat zij kunnen profiteren van de expertise van een externe vertrouwenspersoon. Deze personen zijn getraind in het omgaan met moeilijke situaties en kunnen medewerkers helpen om op een effectieve manier om te gaan met problemen op het werk. Daarnaast kunnen zij ook doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals psychologen of bedrijfsartsen, wanneer dat nodig is.

Al met al kan het hebben van een extern vertrouwenspersoon voor zowel werkgevers als werknemers dus verschillende voordelen hebben. Het kan bijdragen aan een gezonde en veilige werkcultuur, de preventie van verzuim en burn-out, en het verminderen van gevoelens van stress en angst bij medewerkers. Door te investeren in een extern vertrouwenspersoon, kunnen organisaties dus bijdragen aan het welzijn van hun medewerkers en daarmee ook aan de productiviteit en kwaliteit van het werk.